Nem táncoltál még nálunk? Segítség kezdőknek a salsa tánctanuláshoz!

induló kezdő salsa tanfolyamokat itt találsz
kövess minket a facebookon (klikk ide)!

Tánciskolánkban kubai salsát oktatunk, amely, mint ahogyan a nevéből is kiderül, egy kubai eredetű tánc, amely már az egész világon igen népszerű, így kis országunkban is. Könnyen megtanulható és lehetőséget ad, hogy használd a kreativitásod. Azoknak is ajánljuk szeretettel, akik még soha nem tanultak semmilyen táncot. Ez a tánc gyorsan sikerélményt ad és így mint sokan mások is előtted, hamar a salsa szerelmese leszel.

A salsának a körben táncolt, csoportos változatát tanítjuk (rueda de casino), ebből adódóan folyamatos párcserével dolgozunk, így mindenki táncol midenkivel. Ennek két előnye is van, egyrészt nem kell partnert hozni az órára, másrészt hamar baráti társasággá kovácsolódhat össze egy egy csoport.

Az órák felépítése minden helyszínünkön és óránkon hasonló (van olyan óránk, amely 90 perces és vannak óráink amelyek 120 percesek): egy rövid bemelegítéssel kezdünk, ez tartalmaz izolációs gyakorlatokat, az alaplépések átismétlését, és a salsa mellett különböző karibi táncok lépéseit. Így akár az egész napos irodában ülés után is elkerülhetjük az intenzív mozgásból adódó sérülés veszélyeit! A bemelegítés után néhány közös tánc következik, majd jön az előző órai anyag ismétlése, aztán megint kis gyakorlás után az új anyag tanulása, begyakorlása. Az órát pedig néhány levezető tánc zárja.

Tanáraink mind évek óta foglalkoznak a salsával és az oktatással. Büszkén szoktuk mondani, hogy tánciskolánk nagyjából 300 év salsa tánctudással rendelkezik, hiszen a legtöbb táncosunk már akár 10éve is foglalkozik ezzel a műfajjal.

Az órák mindig vidám hangulatban telnek, ez köszönhető magának a salsának, amely egy vidám, vérpezsdítő tánc, tanáraink humor érzékének és nem utolsó sorban annak a sok kedves és jó fej embernek, akik az órát látogatják!

Ha mozognál, kultúrált körülmények között ismerkednél, új barátokat és ismerősöket szeretnél, akkor köztünk a helyed, várunk az óráinkon! Az órák mellett rengeteg, a salsához kapcsolódó programot kínálunk (salsa buli, wellness  hétvége, táborok, workshopok), ahol hasonló érdeklődésű emberek társaságában érezheted jól magad és kapcsolódhatsz ki a szürke hétköznapok gondjaiból!

Mit hozz magaddal? Jókedvet és esetleg törülközőt, vizet hiszen mégiscsak intenzív mozgást fogunk végezni!

Ruházat? Átöltözésre van lehetőség! Javasolt a kényelmes táncolásra alkalmas ruha (akár melegítő is) és cipőnek javasoljuk (lányoknak is) a sportcipőt!

Mit ad a salsa a tánc mellett?
– egy vidám segítőkész közösség tagja lesz
– igényes szórakozóhelyeken, kulturáltan szórakozhat
– új ismeretségeket, barátságokat lehet kötni
– a tánc idejére elfeledi gondjait
– a tanulással fejleszti elméjét is, közben jól szórakozik
– hetente rendszeresen mozog

És itt egy kis eszmefuttatás a saláról az egyik férfi diákunk tollából:
(1) Kezdetben azt gondoltam, hogy a tánc abból áll, hogy az ember megtanulja a lépéseket.

(2) Na, én bizisten megtanultam egy csomó tánc lépéseit, de kiderült, hogy szarul néz ki az egész és nincs igazi öröm benne. Senki nem nézi miket lépkedsz, sokkal fontosabb, mit csinálsz a testeddel, a kezeddel, lényegében mindegy, hogy a lábaddal mit kavarsz … Itt kezdődtek a problémák, mert az agyam nem volt alkalmas arra, hogy egyszerre vezérelje egymástól függetlenül a kezemet és a lábamat. De lassan megtanultam ezt is, bár 41 évesen ez nem könnyű higyjétek el 😉 Persze ha közben hozzám szólt valaki és megkérdezte hányóra, amint kinyitottam a számat hogy válaszoljak, egyből leállt a kezem is, a lábam is 😉

(3) De megtanultam ezt is. Még beszélgetni is tudtam tánc közben. Akkor rájöttem, hogy még mindig nem értettem meg a táncot. Mert ahhoz nem az kell, hogy egy adott sorozatot le tudjak táncolni egy adott sorrendben, hanem az, hogy a zene alapján mindig azt a figurát táncoljam, amit éppen szeretnék. És ezt a partneremnek is időben jelezzem. Tehát a tánc a vezetésrről szól. A gondolkozásról. Az agy munkája az egész, nem a testé.

(4) Na erre nagyon jó a salsa, illetve ahogy tanítják. Itt az ember vezetést tanul és azt, hogy az agyával táncoljon. És mindig a partnerrel együtt. Ez nagyon fontos. Ahol úgy tanítják a táncot, hogy a fiúk és a lányok külön gyakorolják a lépéseket aztán ha megy akkor párba állnak: zsákutca, nincs értelme. Pont azt kell megtanulni, hogy együtt hogyan kell már a legelső másodperctől kezdve. Egyedül hiába gyakorlod, semmi értelme, párban másként lesz.

(5) Éppen ezért, itt a salsán már néha megérzem, hogy mi is a tánc. Amikor nem a kezére, a lábára figyel az ember, hanem csak táncol a zenére. Kigondolja, elképzeli az agyával, hogy mit is fog táncolni a következő 10 másodpercben, és rávezeti a partnerét, hogy ő is azt táncolja 😉 De mindezt úgy, hogy közben éppen az előzőleg kigondolt figurát valósítja meg a végtagjaival.

(6) Mint amikor autót vezetni tanultam és először éreztem, hogy már nem azon jár az agyam, hogy melyik sebességbe kell tenni a váltót, kiraktam-e az indexet, nyomom-e a kulpungot, jönnek-e szembe, hanem csak azt láttam, hogy ebből a pontból el akarok jutni abba a pontba és a testem teszi amit kell, nem kell odafigyelnem.

(7) Ha ezt megérzi az ember, akkor elmondhatja hogy táncol. Ide kell eljutni és akkor jön is a boldogság. És az agyunkat is klasszul karbantartja 😉 Nagyon jó érzés ez a fajta összhang és együttműködés, ami tánc közben a partnerek között kialakul.

(8) Remélem nem volt uncsi, mindenkinek kellemes szórakozást kívánok

T.Iván”